3. разред‎ > ‎

Љубав са Фејсбука

Светлана-Лана ДрагичевићЉубав с фејсбука
Бачка Паланка , Књижевни клуб "Дис", 2013.

О аутору и делу

Светлана Лана Драгичевић је даровита песникиња  из нашег града која је из велике жеље да обрадује и забави децу написала ову збирку песама. Критичари кажу да њене песме веома личе на песме Ј.Ј.Змаја. Из њених песама извирује игра која је основ живота дечијег света и љубав коју преко њих дели деци. Она има много жеља, а крилате жеље су, у ствари, њене песме. Њен лет у дечији свет упознаћеш читајући књигу, па ћеш и полетети заједно са песникињом. Пише о савременим темама па ћеш се у њеним песмама брзо и лако препознати. Уосталом, већ у називу збирке поезије је најпопуларнија друштвена мрежа на којој ти или твоји другари проводите доста времена. 

Задаци уз књигу

 1. ниво
 • Шта је "Фејсбук"? Како разумеш наслов збирке песама "Љубав с фејсбука"? Шта је тема већине песама и како једном речју зовемо све песме са том темом? 
 • Шта највише мучи девојчицу из песме Љубав са Фејса? Како се зове песма у којој једна друга девојчица нема такав проблем.
 • Многе песме говоре о симпатијама и љубави између девојчица и дечака. О каквој још љубави говоре песме. Наведи називе тих песама и каква је љубав описана у њима. Пази, то не мора бити само љубав између људских бића. Неведи што више примера различитих облика љубави које су тема у појединим песмама.
 • Збирка песама је и мали именослов мушких и женских имена девојчица и дечака које неко воли. Направи две колоне. У прву колону наводи имена вољених бића, а у другу, поред имена препиши стих који најснажније сведочи како их неко воли.

2. ниво
 • Љубав прате и различита друга осећања и расположења као што су љутња, љубомора, туга, инат, срећа, ривалство... Пронађи песме у којима се јављају таква осећања и расположења и образложи чиме су она изазвана.
 • Шта не да дете у песми "Не дам"? Придружи му се и ти и напиши шта ти не би ником дао.
 • За кога се каже да је "пао с марса"? Објасни примером из песме.
 • О ком школском предмету говори једна песма која је по њему добила и назив? Напиши како би га ти повезао/ла са нечим лепшим и занимљивијим као што је песникиња покушала.
3. ниво
 • Шта мислиш о песми "С осмехом"? Зашто је осмех важан? Сети се и опиши један догађај који описује када ти је нечији осмех пуно значио  или када је твој осмех некоме пуно значио.
 • Песма под називом "Ноша" одступа од осталих песама са темом љубави јер садржи претњу. Ко, коме и чиме прети? Зашто? Објасни како то има везе са љубављу. Напиши примере када су одрасли (родитељи, наставници) били груби, али им је разлог љубав према теби. Објасни када и зашто је неопходно да одрасли из љубави према детету забране, уплаше или прете нечим. Како схваташ такве поступке.
 • Много песма нам говори о томе шта се све може волети. Наведи све стари, појаве које је песникиња описала као нешто што лирски јунак воли, а које и ти волиш. Затим мало размисли, па од оног што ти волиш, а песникиња није поменула ни у једној песми, направи песму под називом "Плус волим".

Comments