3. разред‎ > ‎

Дечији кувар

Геронтолошки центар Бачка Паланка и ученици  ОШ"Свети Сава": Дечији кувар "Из бакине шкрињице".
Геронтолошки центар Бачка Паланка,новембар 2013. 
Потпомогнуто средствима Покрајинског секретаријата за здравство,социјалну политику и демографију

О аутору и делу


Пред тобом је брошура (мала књига) какву има свака кућа - кувар. Али, она је необична и значајна и због тога што су у изради учествовале баке и деца из Бачке Паланке. И још је значајнија јер то нису било које баке и било која деца. То су баке из старачког дома у Бачкој Паланци и деца из наше школе. Овим куваром баке и деца су овековочиле своју дугогодишњу сарадњу у којој су младе училе да везу, штрикају и другим умећима, преносили своје искуство причом и делом, па ево и искуства кувања. Све што су знале, баке су и показале, а деца су помагала и пробала. Тако су оне које су на крају живота, улепшале себи дане дружећи се с младима, а младима обогатиле знања и умећа.У кувару се налазе и традиционални рецепти слатких јела која су деца са пуно љубави и задовољства правила са својим бакама код куће и на тај начин део своје породичне традиције поделили са нама.  Ето зато овај кувар има велику вредност. Није то обичан кувар. Није обичан ни зато што може да се настави и допуњујe новим рецептима који спајају младост и старост.

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Деца су сакупила и објавила традиционалне рецепте. Знаш ли шта значи реч : традиција?
  • У рецептима се помињу изрази чије значење протумачи:
    • прстохват ( шећера, соли)
    • разваљати тесто,
    • оставити тесто да кисне. 
  • У два  рецепта поткрала се грешка у називу јела ( неправилно су написани).Откриј их и напиши правилно њихова имена.

2. ниво

Запиши  рецепт слатке ђаконије која се традиционално прави у твојој 
породици.

3.ниво

Покушај заједно са баком да направиш   колач или неки други слаткиш по вашем породичном, традиционалном рецепту. Фотографиши и приложи фотографију из процеса израде и готовог јела. Фотографија не сме да буде преузета са интернета, нити скенирана из кувара или  часописа.
Напишите из ког краја  рецепт потиче, ком народу припада, у којим приликама се меси, прави у вашој породици...

Comments