3. разред‎ > ‎

Добро дрво

Шел  Стилверстејн:  Добро дрво

Београд, Моно и Мањана, 2005.

О аутору и делу

Било једном једно дрво…пуно љубави за једног малог дечака. “ Тако започиње ова предивна, незаборавна прича о умећу давања и о умећу прихватања и узвраћања љубави.

Прича о добром дрвету је врло кратка, али зато врло садржајна. О њој можемо дуго, дуго да разговарамо јер свака реч у тој причи значи много више од оног што нам се на први поглед чини да говори. Видећеш да је у тој причи заправо реч о обичном дрвету јабуке, али га писац зове Добро дрво, великим словом. Доброта и још нешто више и веће од доброте тема је ове приче. Приметићеш да дечак нема лично име, него се зове једноставно "дечак". То нас упућује на то да би то могао бити било који дечак на свету, па и девојчица. Зато, ако си дечак или девојчица, обрати пажњу на ову причу! Добро дрво ћете научити нешто што сваки дечак и девојчица треба да зна ако жели да порасте.

Постоји само једна књига у школи, али пошто је прича кратка, можеш да је добијеш одштампану код библиотекара или преузмеш на дну странице. Још боље, можеш да је чујеш покрећући овај филм јер је испричана врло лепим и разумљивом гласом и одговарајућим тоном:


  Кликни   ОВДЕ  да погледаш и преузмеш електронску верзију књиге.

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Који су периоди живота дечака (и сваког човека) приказани у причи? Шта је дечаку било потребно у тим периодима? Како је у различитим периодима живота дрво помагало дечаку? 
  • Покушај да нацрташ мапу са: 1. периодима живота дечака и његове потребе; 2. фазе развоја у животу дрвета и његова давања дечаку.    

2. ниво
  • У ком периоду живота су се дечак и дрво најбоље разумели и били најсрећнији? Објасни зашто баш у том периоду. 
  • Процени када су дечакове потребе биле највеће и како му је тада дрво помогло. Процени какве су дечакове потребе на крају приче: веће или мање у односу на ранији период живота. Какве су могућности дрвета да му помогне у тим периодима живота? Нацртај линију (силазну или узлазну) дечакових потреба и објасни је. 
  • Пронађи или препознај са каквим је осећањем сваки пут дечак долазио дрвету. Именуј их. Паралелно прати и именуј која осећања има дрво сваки пут приликом доласка дечака. Шта дечак мисли да ће га учинити срећним, а шта је дрво чинило срећним? Покушај да обојиш именована осећања дечака и осећања дрвета, слажући осећања редом као линије у стакленој боци (слично као што цртамо пресек земљишта).
  • Када су се дечак и дрво најбоље разумели и имали слична осећања? Који су то периоди њихових живота? Једна слика из књиге и из звучног записа помоћи ће ти да препознаш те периоде. Шта мислиш зашто су се тада најбоље слагали? 

3. ниво

Знам да ћеш мислити да је дечак био себичан, а дрво несебично. 
  • Размисли и образложи: да ли је дечак желео немогуће и премного или су то обичне људске потребе какве имаш ти или твоји мама и тата? Да ли је дечак увек желео нешто за себе или и за друге? Да ли је дрво имало своје потребе и неког ко ће да му помогне? Закључи да ли такве особине називамо себичношћу.
  • Где си чуо реч "пожртвован" и "жртва". За кога би у свом животу могао рећи да је пожртвован и зашто - шта тај чини за тебе или неког другог? Ако не можеш да се сетиш примера пожртвованости, питај неког старијег да ти исприча случај и околности у којима је неко, познат или непознат, био пожртвован. Пример који си чуо што верније запиши, препричавајући га. 
  • На основу више примера пожртвованости покушај заједно са другарима да напишеш дефиницију пожртвованости. Нацртај дрво или цвет пожртвованости у којем ће свака латица или лист бити једна особина и осећање оног који је пожртвован.   

Comments