2. разред‎ > ‎

Телефонске бајке

Ђани Родари:Телефонске бајке
Београд, Креативни центар, 2007.

О аутору и делу

Ђани Родари је италијански писац за децу. Његове књиге за децу махом су савремене бајке и зато је добио Андерсонову награду. Преведене су на многе језика света и свуда се деци допадају, а одрасли се чуде и сумњичаво машу главама. Одрали мисле да у тим причама има сувише слободе и маштовитости, без реда и без сврхе. Али, деци се допада баш тако.

 Књига Телефонске бајке је баш таква: слободна, маштовита, заносна, наоко неповезана... Садржи чудесне кратке бајке које је један тата причао својој ћерки јављајући јој се сваке вечери са својих путовања. Бајке су кратке таман толико да се не потроши много импулса и да телефонски разговор оца и ћерке не буде прескуп. Чудесне су таман толико да да их дете може лако замислити и мирно и срећно заспати. Има их доста, таман толико да се девојчица никада не осети усамљеном и да ју је родитељ запоставио.

Једна девојчица из наше школе која је проглашена за најбољег читаоца каже да је ово књига која јој се највише допала у 2. разреду иако њен тата не мора да јој прича бајке телефоном. А она је бар прочитала много књига! 
Хајде да проверимо да ли ће и вама ово бити најбоља књига у 2. разреду. Пре читања књиге пожељно је да прво прочиташ питања да би док читаш одмах трагао за одговорима.
Кликни ОВДЕ да би прочитао или преузео књигу у електронској форми.

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Чиме се бавио и шта је по звању био човек, отац девојчице, који је смислио и причао бајке својој ћерки? Распитај се какво је то занимање и напиши све што знаш о њему. Можеш ли рећи да је то неко креативно занимање и шта је натерало оца да постане маштовит. 
  • Наведи теме бар 5 прича које су ти познате и блиске из твог живота. Објасни зашто су ти блиске те приче.
  • Наведи пет јунака бајки који су ти најчуднији и објасни шта их чини чудним. 

2. ниво
  • Како су ове бајке добиле име? Закључи колико дана је отац био одсутан од куће и објасни како си то закључио. 
  • Које приче ниси баш најбоље разумео? Постави питања у вези са три приче које ниси разумео. Прво наведи назив бајке, затим постави што јасније питање или више питања о ономе што ниси разумео.
  • Обележје свих бајки је да се, после више невоља и препрека, заврше срећно. Бајке нас нечему и поуче. Наведи чему те је поучила  бар две од следећих бајки: Земља без шиљка, Палата за разбијање, Куповина града Стокхолма, Рат звона, Невидљиви Тонин, Кристални Ђакомо, Историја света.

3. ниво
  • Ти си сигурно читао Андерсонове и Гримове бајке. Покушај да упоредиш њихове бајке и ове телефонске. Напиши ко су јунаци у Андерсоновим и Гримовим бајкама, а ко у телефонским бајкама. Шта је нестварно у Андерсоновим и Гримовим бајкама, а шта у овим? Где се одиграва радња у Андерсоновим бајкама, а где је смештена радња у телефонским бајкама? 
  • Обрати пажњу на телефонску бајку "Краљ Мида".  Писац је искористио један грчки мит о краљу Миди и прерадио га на свој начин. Прочитај мит о краљу Миди ОВДЕ и напиши шта је писац променио у својој телефонској бајци, а шта је остало исто у миту и у бајци. 

Comments