2. разред‎ > ‎

Приче о змајевима

Кристофер Росон : Приче о змајевима
Београд, Лагуна, 2007.

О аутору и делу

Кристофер Росон
зна колико деца воле да слушају и читају приче о чудесним бићима и догађајима. Зато је написао књигу о митолошком бићу змају. Змаја срећемо у веровањима и митологијама многих народа, па и код Срба. 


Приче о змајевима садрже уводни део и три приче. У њима су само змајеви нестварни, а људи су приказани тако да делују веома стварно. И да није змајева, све се то могло заиста догодити.
Ово није књига у којој ћеш баш све сазнати о змајевима, али ако будеш истраживао даље и одговарао на питања 2. и 3. нивоа, сазнаћеш још много више. 

Задаци уз књигу

I ниво
  • Зашто је Станко кренуо у потрагу за змајем? Како се понашају змајеви и како га је Станко надмудрио?
  • Тома пецарош сусрео са другим чудовиштем - алом. Које су њене особине и по чему се разликује од змаја из прве приче о змају и Станку?
  • Зашто су сељани подигли споменик Лалету на главном тргу?  
  • Који се још чудни или мудри људски ликови појављују у причама о змајевима? Шта они раде и како помажу јунацима прича Станку, Томи и Лалету? 

II ниво

  • Алава ала је алава. Зашто? Уочи и напиши разлике и  између але и змаја коме се Тома обратио за помоћ: изглед, начин исхране и однос према људима. 
  • Пажљиво прочитај уводни део књиге и наведи где су све живели змајеви. Затим прочитај почетак текста на веб-страници ОВДЕ. Повежи са оним што си прочитао у књизи: које све врсте змајева постоје, где живе, како се понашају према људима и које су основне разлике међу њима. 
  • Јесу ли змајеви сличне немани заиста постојали? Закључи зашто су људи смишљали приче о њима. Шта су им те приче значиле? Како се ти као мало људско биће осећаш кад прочиташ да је неки обичан човек победио неман?

III ниво

  • За кога ми данас кажемо да је змај? Које особине има човек кога би ти назвао змај, тј. да је као змај. Постоје јунаци прича и песма из српске историје за које кажемо да су змајског порекла. Размисли, распитај се или се сети неког теквог јунака и објасни зашто је тај јунак као змај.
  • Има један хришћански јунак који се борио са аждајом. Њега многи Срби славе као крсну славу. Можда је и ти славиш или идеш на славу код неког који је слави. Која је то слава? Сазнај и напиши какав је подвиг  урадио тај светитељ. Каква је аждаја (или аждаха) из тог подвига и шта она представља.
  • Страх од чудовишта се најлакше победи хумором. Зато о змајевима писци често пишу хумористички. Песник Љубивоје Ршумовић писао је тако алама. Прочитај неколико песама из збирке "Још нам само але фале". Издвој шта ти је комично у неким песмама и објасни како је песник успео да од страшних немани направи симпатична и комична створења. Посебно обрати пажњу на илустрације и како су оне уклопљене са текстом. Песме прочитај ОВДЕ, а  ако не видиш добро текст мало га повећај. 

Comments