2. разред‎ > ‎

Комадић који недостаје

Силверстејн Шел: Комадић који недостаје
Београд, Моно и Мањана прес, 1997.

О аутору и делу

Силверстејн Шел је писац који је овом књигом изазвао интересовање многих читалаца, како млађих тако и старијих. 

У књизи "Комадић који недостаје"  има мало текста, мало цртежа и много простора за размишљање. Једноставним реченицама и још једноставнијим цртежима отвара многа питања и наводи нас да размишљамо о себи и другима, о сличности и разликама међу људима, о ономе што их спаја и раздваја, о жељама и потребама...Ову књигу можете да читате сами, у друштву вршњака, а било би лепо да је читате породично, када сте сви на окупу, па да размените мишљења и искуства.

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Због чега је јунак овог дела несрећан? Како се суочио са проблемом који га је мучио? 
  • Где га је све пут нанео у потрази за комадићем и кога је све срео? На какве је комадиће наилазио док није пронашао одговарајући?  
  • Како је проводио време и шта је радио када је пронашао свој комадић?
2. ниво
  • Кога по твом мишљењу представља јунак овог дела?  Када је он био тужан, а када срећан и због чега? Објасни у којој ситуацији га доживљаваш као  веома збуњеног.?
  • Због чега је оставио комадић за који је мислио да му пристаје? Оцењујеш ли његову потрагу за комадићем који му је недостајао, као успешну или неуспешну? Објасни. 

3. ниво

Размисли чији си ти комадић, а чији би желео да будеш и због чега.
 Осмисли и створи неко дело о томе. То може бити цртеж, стрип, или књига слична овој, која ће се састојати од више цртежа и причица. У њој можеш да представиш свој живот сада и у будућности. 


Comments