2. разред‎ > ‎

Гуливерова путовања

Џонатан Свифт: Гуливерова путовања
Београд, Лагуна,  2010.

О аутору и делу

Џонатан Свифт је енглески писац који је живео јако давно кад романи уопште нису били у моди. Он је, ипак, писао романе и слободно можемо да тврдимо да "Гуливерова путовања" спадају у прве романе на свету. Можда ће ово бити твој први роман који си прочитао.
Веровао или не, овај роман уопште није био намењен деци, него одраслима и има три дела. У једном делу Гуливер описује догодовштине у земљи патуљака, у другом делу у земљи дивова, а у трећем делу у земљи коња. Писац је тако хтео да упореди какви су људи они мали, а какви су они јако велики у односу на нас нормалне величине. 
Од свих делова, први део су радо читала и деца јер говори о земљи патуљака, па су по том делу снимљени и цртани филмови. Можеш да га погледаш, укључујући опцију за превод на Јутјубу, али обавезно прочитај и књигу.

Гуливерова путовања - цртани филм
  
Ако желиш да сазнаш шта се дешавало на осталим путовањима Гуливера, у земљу дивова и коња, кликни ОВДЕ и прочитај или преузми целу књигу у електронској верзији. 

Задаци уз књигу

1.ниво
  • Ко је Гуливер, где је живео и чиме се бавио? Зашто је одлазак на море био нормалан за његову земљу? Како је доспео у земљу патуљастих људи? 
  • Опиши први сусрет Гуливера и Лилипутанаца. Како је Гуливер успео да се ослободи и шета слободно Лилипут земљом?
  • Који догађаји и ситуације су засмејавали Гуливера за време боравка међу патуљцима? Шта је теби комично (смешно) у тој земљи и код малих људи?
2.ниво
  • Између кога је избио рат? Зашто? Како је Гуливер помогао у решавању сукова, а како би ти решио-ла овај сукоб тако да до рата не дође?
  • Какви су људи краљеви противничких земаља? Које особине они показују?  
  • Да ли је између Гуливера и Лилупитанаца постојао однос уважавања и поштовања? Поткрепи то примерима из њиховог понашања и поступака.
3.ниво
  • Да ли се патуљасти људи Лилупитанци разликују од нас нормалне величине? Наведи што више њихових особина, понашања и обичаја које су сличне/ различите са нашим и тако докажи своју тврдњу. 
  • После земље патуљака, Гуливер је наставио своје путовање и нашао се у земљи дивова. Ако си радознао и занима те како се провео тамо, прочитај и други део књиге, па укратко опиши његове догодовштине у тој земљи.
  • Покушај да нацрташ макету Лилупатаније. На макету унеси бројеве или слова уз одређене делове, па чеш их касније објаснити. Цртеж скенирај и приложи у свој читалачки дневник при чему ће ти помоћи наставник. Испод цртежа направи легенду - наведи шта која ознака на цртежу представља.

Comments