2. разред‎ > ‎

Чаробни пастир

Благоје Баковић: Чаробни пастир
Врбас, Јабучка гора, 2004.

О аутору и делу


Благоје Баковић је савремени песник за децу и одрасле. Препознаћете га по шеширу по чему личи на песнике који су давно живели. Још по нечему личи на негдашње песнике. Пише песме пуне ритма, о великим темама поезије: мајци, отаџбини, природи, друговима песницима. 

Све ћете те теме и још много више пронаћи у овој чаробној збирци поезије. 

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Песник има три детета. Он их помиње у више песама. Пронађи песме у којима он пева о њима. Како се зову и каква су његова деца? 
  • О којим још члановима своје породице песник пева? У каквим их животним околностима песник опева?
  • Издвој песме које говоре о песниковом детињству. Које су то песме? Опиши какво је било песниково детињство.

2. ниво
  • По чему је необичан чаробни пастир из истоимене почетне песме у збирци? Шта он представља за песника и за све песнике? 
  • Шта је развигор у истоименој песми? На чему му песник завиди? Закључи каква је песникова природа на основу његових жеља у овој песми. 
  • Песник је пазару посветио три песме. Шта је то пазар? Шта песника очарава у пазару? Где је он пазарио? Шта је тамо песник чуо и сазнао? Напиши све што си ново сазнао од песника, а он је то сазнао на пазару и опевао теби у трима пазарским песмама. 

3. ниво

У песмама на крају књиге налазе се песме чији су наслови имена. Прочитај те песме, па покушај да препознаш о коме то песник пева. Шта значи израз "брат по перу". Одабери једно име за које си чуо, читао и напиши шта о њему знаш, а шта си сазнао од у песми о њему.  

Comments