1. разред‎ > ‎

Бајка о храсту

Стеван  Раичковић: Бајка о храсту
Нови Сад, Просвета, 1984.

О аутору и делу

Стеван Раичковић је писац за децу и за одрасле. Ово је прича и за старе и за младе. За младе је добра јер је кратка и бајковита, а за одрасле и старе јер је њен јунак старац.

Бајка о храсту има јунака који је живео дуго и лепо. Дуго је живео и нагледао светлости и није му жао да потпуно иструли. Жао му је само што није могао да се макне са места и обиђе своју браћу по свету, да чује и види како они живе. Он осећа да сем његове шуме постоји још небројено стабала…

.Задаци уз књигу

1. ниво

  • Учио/учила си да је бајка прича у којој је приказана борба између добра и зла. На први поглед ова кратка прича нема карактер бајке, а опет има нешто заједничко са класичном бајком. Шта је то бајковито у овој причи о старом храсту? 
  • На каквог човека те подсећа стари храст? 

 2. ниво

  • За чим чезне стари храст? Шта мислиш шта је његова последња жеља?  Да ли ти се допада крај ове бајке, зашто? 
  • Како разумеш део у причи где се из сузе старог храста разви зелени листић? Шта ће се родити из тог листића? Може ли то бити нешто што ће премостити даљине и спојити раздвојену браћу? Објасни зашто тако мислиш.

3. ниво

Када би храст могао да хода, где би волео да оде? Помози му да упозна свет и одведи га на нека занимљива места која би му се допала? Упознај га са неким са ким би се осећао одлично. Нека му храст исприча нешто о својој постојбини. Све то напиши у другом делу бајке у којој је храст проходао. Аутор те бајке си ти.


Comments